Kraamzorg op maat
De behoefte aan kraamzorg verschilt per persoon. De één heeft veel hulp van familie. Misschien ben je zwanger van je eerste baby en wil je zoveel mogelijk uren kraamzorg. Het aantal kraamzorguren wordt op jouw situatie afgestemd.

Het intakegesprek
Kraamzorg regelen doe je meestal rond de 15 weken. Ik zal dan contact met jullie opnemen voor een intakegesprek. Ik kom dan rond de 30e week, of eerder als je dit prettiger vindt, bij jullie thuis voor de intakegesprek. Bij een intakegesprek komen alle zaken ter voorbereiding op de bevalling en kraamperiode aan de orde. Gezinssamenstelling, leefomstandigheden, aanwezigheid van huisdieren e.d. worden besproken. En ik pas me daarop aan om zo veel mogelijk aan jullie behoefte te voldoen.

Aantal uren kraamzorg
Het aantal kraamzorguren wordt zo objectief mogelijk bepaald met het landelijk indicatieprotocol kraamzorg. Dat is de leidraad, waarmee de inhoud van de zorg en het aantal uren van de zorg van de kraamzorg die nodig is, wordt beoordeeld.

Op drie momenten wordt gekeken welke kraamzorg nodig is. Dat noemen we de indicatiestelling.

De eerste keer is dat bij een zwangerschapsduur van uiterlijk 36 weken. Ik bespreek dan met jou de inhoud van de kraamzorg: wat is nodig voor jou en je gezin? Hierop wordt in eerste instantie het aantal uren kraamzorg gebaseerd. Als alles bij de bevalling goed verloopt, ontvang je kraamzorg met een basisomvang van 49 uur. Bij flesvoeding zal dit 45 uur zijn.

Maar niet alles is vóór de bevalling bekend. Daarom wordt ook op twee andere momenten gekeken welke zorg geboden moet worden. Dat gebeurt op de dag van de bevalling én op de derde of vierde dag erna. Pas dan is duidelijk wat moeder en kind écht nodig hebben. Deze tweede en derde inschatting doe ik samen met de verloskundige. Als het nodig is, wordt de geboden zorg aangepast aan de nieuwe zorgvraag. Dat noemen we een herindicatie.